×

Vul hieronder je e-mailadres in.

×


Over e-mails

E-mail alerts

Op basis van je zoekopdracht wordt er een e-mail alert aangemaakt. Heb je een actieve e-mail alert dan ontvang je direct een e-mail zodra er een nieuwe kamer wordt aangeboden die aan jouw zoekwens voldoet. Je kan de e-mail alerts altijd uit zetten of aanpassen via de alert pagina.

Service e-mails

directwonen.nl verstuurt verschillende service e-mails waaronder de nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws rondom de ontwikkelingen van de website en de woningmarkt. Het is altijd mogelijk je af te melden voor de service e-mails via je instellingen of via de afmeldpagina.

Overige e-mails

Er zijn nog e-mails die directwonen.nl verstuurt waarvoor je je niet kan afmelden. Dit zijn e-mails die verstuurd worden na een handeling die je op de website doet zoals het opvragen van je wachtwoord, het aanschaffen van een lidmaatschap, het versturen van een reactie en het aanbieden van een kamer.


Aanmelden
Thumb
Je bent succesvol ingelogd en wordt nu automatisch doorgestuurd!
Thumb
Je bent succesvol geregistreerd en wordt nu automatisch doorgestuurd!
Weergave:

Huurwoning huren in Katwijk Zh

GRATIS de nieuwste woningen in je inbox, maak een email alert aan!
Appartement Studio Kamer Eengezinswoning
«1»

Huurwoningen in de omgeving van Katwijk Zh

Woning huren in Katwijk

Katwijk is een kustplaats in het noordwesten van de provincie Zuid-Holland. Het verstedelijkte dorp is de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. De gemeente kent 5 kernen: Katwijk aan Zee, Katwijk Noord, Katwijk aan den Rijn, Valkenburg en Rijnsburg.

Geschiedenis

Katwijk is een plaats van historische betekenis. Katwijk was in de Romeinse tijd al van belang als legerplaats aan de monding van de Oude Rijn (de grens van het Romeinse Rijk). In de vroege middeleeuwen was er sprake van enige bewoning. In 860 raakte de riviermonding verstopt en daarmee stagneerde de ontwikkeling tot een grote nederzetting. In de elfde en twaalfde eeuw groeide Katwijk wel. De eerste vermelding dateerde van 1231. Een zandweg verbond Katwijk aan den Rijn met Katwijk aan Zee.

Voor Katwijk aan Zee waren de visserij en vismarkt van groot belang. Katwijk had veel te lijden tijdens de Opstand. Een groot gedeelte van het dorp werd verwoest. Bovendien eiste de zee een deel van het dorp op. Als gevolg van de Engelse zeeoorlogen in de zeventiende en achttiende eeuw gingen verschillende Katwijkse vissersboten verloren. In 1808 opende koning Lodewijk Napoleon de Uitwatering Rijnlands sluizen, een technisch hoogstandje op waterstaatkundig gebied, dat ervoor zorgde dat Rijnland zijn overtollige water op zee kon lozen.

Aan het einde van de negentiende eeuw vestigden enkele bekende schilders zich in Katwijk. Tevens begon Katwijk in trek te raken als badplaats voor de vele badgasten uit de omgeving, vooral na de aanleg van de tramlijn Leiden-Katwijk in 1881.

Bezienswaardigheden

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Katwijk, kan een bezoek brengen aan het Katwijks Museum. Dit museum beschikt onder andere over een maritiem archief met informatie over het visserij-verleden van Katwijk. Verder wordt er Katwijkse klederdracht getoond en is er schilderkunst te zien.

De Vuurbaak is een vuurtoren uit het jaar 1605. Daarmee is het de op één na oudste vuurtoren van Nederland. De enige oudere vuurtoren is de Brandaris op Terschelling. Er was al eerder een vuurtoren in Katwijk, maar deze stond meer richting zee. Tijdens de Allerheiligenvloed van 1570, een grote watersnoodramp, zijn de huizen ten westen van de witte kerk weggespoeld en werd ook de oude vuurtoren bedreigd. De vuurtoren werd alleen gebruikt als er vissersschepen van de Katwijkse vloot op zee waren. Nu is het alleen nog een uitkijktoren en een monument.

De officiële naam van de witte kerk is de Andreaskerk. Bij veel mensen is deze kerk echter bekend als de ‘witte kerk’ vanwege de witte kleur. De kerk is gebouwd rond 1461 en heeft sinds die tijd veel meegemaakt. Zo is de kerk rond 1571 geplunderd en een jaar later grotendeels vernield. Eind 16e en begin 17e eeuw werd de kerk herbouwd.

Tegenwoordig is Katwijk ook voor toeristen een leuke plek om naar toe te gaan. Naast de bezienswaardigheden, is het strand natuurlijk een grote trekpleister. Het strand is breed en er zijn voldoende strandtenten om van een drankje of een ijsje te genieten. Je kunt er zelfs een huisje huren om op het strand te overnachten.

In de zomer is er wekelijks een toeristenmarkt in het centrum van Katwijk. Elke week heeft de markt een ander thema. Niet alleen is er van alles te koop bij de verschillende kraampjes, ook zijn er demonstraties en kraampjes die met het thema van de week te maken hebben.

Katwijk heeft geen eigen bloemencorso, maar de Rijnsburgse Flower Parade rijdt een route door Katwijk. Dit evenement vindt plaats op de tweede zaterdag van augustus. Er rijden 12 praalwagens en meer dan 50 andere versierde wagens en ook muziekkorpsen mee.

Ben je op zoek naar een leuke stad in de buurt om te winkelen? Denk dan aan Noordwijk, Leiden of Den Haag.

Ga op zoek naar jouw woning in Katwijk!

Appartement verhuren? Plaats gratis een advertentie
Terug naar boven